Comissió PROA Comunitari

Què és la comissió PROA Comunitaria?

La resistència als antibiòtics és un dels principals problemes de Salut Pública a nivell mundial. La seua rellevància és màxima en l'actual context d'escassetat en el desenvolupament de nous antibiòtics. És un problema complex al qual contribuïxen nombrosos factors sobre els quals cal incidir.


A causa d'esta situació i les perspectives de la seua evolució, les institucions sanitàries han decidit prendre mesures. En 2014, l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, va crear el "Pla Estratègic i d'Acció per a Reduir el Risc de Selecció i Disseminació de la Resistència als Antibiòtics" conegut com PRAN, que la seua posada en marxa per part de les Comunitats Autònomes va ser aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut al juliol 2014 .Recentment, s'ha publicat el Pla Nacional 2019-2021, arreplegant-se entre les mesures la implementació i consolidació dels Programes d'Optimització d'Ús d'Antibiòtics (PROA), tant en l'àmbit hospitalari com en l'àmbit comunitari.

En la Comunitat Valenciana, com a part de l'estratègia d'implementació del PRAN, es va publicar la Instrucció 2/2018 sobre Implantació dels Programes d'optimització d'ús d'antibiòtics (PROA) en les Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana, tant en l'àmbit hospitalari com comunitari, Instrucció a partir de la qual es va crear el PROA Comunitari en el Departament de Sagunt.