notícies
El Departament de Sagunt crea un grup de treball multidisciplinar per a garantir l'ús òptim dels antibiòtics a nivell ambulatori
- El consumo en l'àmbit del departament presenta marge per a la millora
València (14.01.20). El Departament de Salut de Sagunt, dependent de la Conselleria de *Sanitat Universal i *Salut Pública, ha creat un grup de treball multidisciplinari l'objectiu del qual és garantir l'ús òptim dels antibiòtics a nivell ambulatori, seguint les línies marcades per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris.
Des de l'equip del Programa d'Optimització de l'Ús dels Antibiòtics (PROA) Comunitari, la seua coordinadora, María García Gil, ha apuntat que "les dades de consum d'antibiòtics en el nostre Departament de Salut permeten un important marge per a la millora per l'elevat consum registrat".
En este sentit, ha destacat que l'elevat consum d'antibiòtics "es relaciona directament amb un major nombre de bacteris multiresistents les quals, segons dades de l'Institut de Salut Carles III, són les responsables d'almenys 3.000 morts anuals a Espanya".
Per això, en el Departament de Salut de Sagunt s'ha format un grup de treball multidisciplinari, conegut com a equip PROA Comunitari el principal objectiu de la qual és el de garantir un ús òptim dels antibiòtics a nivell ambulatori, treballant conjuntament amb el PROA Hospitalari.
Una de les primeres accions de l'equip PROA Comunitari ha sigut la de difondre durant el mes de desembre passat una sèrie de documents d'ajuda en la presa de decisions enfront de diversos quadres infecciosos.
Es tracta d'unes infografies, traduïdes per la Societat Espanyola de Farmacèutics d'Atenció Primària dels originals del *Choosing *Wisely *Canada, que expliquen els pros i contres de prendre un antibiòtic en situacions com la sinusitis, l'otitis mitjana, la faringitis i la bronquitis, patologies moltes vegades causades per virus en les quals la prescripció d'un antibiòtic a priori, pot obviar-se o relegar-se en el temps.
D'estos documents, s'han repartit exemplars a metges especialistes en medicina familiar i comunitària, pediatres i metges que treballen en els punts d'atenció continuada de tots els centres de salut i consultoris auxiliars del Departament de Salut.
El grup PROA ha estudiat quins són els perfils i els consums dels antibiòtics en el Departament i ha prioritzat quatre línies d'actuació per a este any 2020: Fomentar la utilització de tests ràpids de diagnòstic en consulta; elaborar i desplegar un pla de comunicació amb la finalitat d'empoderar i educar a la població sobre un ús prudent dels antibiòtics; actualitzar les recomanacions locals de tractament segons el perfil de bacteris que s'analitzen en laboratori, i actualitzar als professionals sanitaris en el diagnòstic i tractament de les principals infeccions respiratòries, les quals són les responsables del 48% del consum antibiòtic via recepta (mesurat en Dosis Diàries Definides).
Segons ha indicat María García Gil "la informació és clau per a frenar l'ús innecessari i abusiu dels antibiòtics. El problema de les resistències bacterianes és de magnitud global i és a la mà de tots el fer un bon ús dels antibiòtics".