NOTICIES

L'Hospital de Sagunt acull a l'octubre la jornada ‘Cirurgia Bariàtrica en Directe’

30/09/2024

L'Hospital de Sagunt acull a l'octubre la jornada ‘Cirurgia Bariàtrica en Directe’

  • Experts i cirurgians en formació realitzaran intervencions d'encreuament duodenal i SADI-S en dos quiròfans simultàniament
  • Un pas avant en cirurgia bariàtrica garantint als pacients del Departament de Salut de Sagunt el millor tractament posible

 

L'Hospital de Sagunt acull el pròxim 22 d'octubre, a partir de les 8.15 hores, la jornada ‘Cirurgia Bariàtrica en Directe’, un esdeveniment de formació supervisat quirúrgicament per experts que té com a objectiu desmitificar l'encreuament duodenal i Single Anastomosi Duodé-Ileal bypass with Sleevegastrectomy (SADI-S) laparoscòpic.

 

La jornada tindrà una duració de nou hores i estarà centrada en la formació avançada en tècniques com el bypass duodé-ileal amb anastomosi única, en anglés Single Anastomosi Duodé-Ileal bypass with Sleevegastrectomy (SADI-S), i l'encreuament duodenal, procediments dirigits al tractament de l'obesitat mòrbida severa.

 

L'esdeveniment constarà de quatre intervencions quirúrgiques retransmeses en directe, tant per streaming com a través de pantalles gegants situades en la sala d'actes de l'Hospital de Sagunt.

 

El doctor Norberto Cassinello, de l'Hospital Clínic Universitari de València, i la doctora Isabel Fernández-Palop, cirurgiana bariàtrica del Servici de Cirurgia General del Departament de Salut de Sagunt, seran els encarregats de moderar esta trobada de formació quirúrgica. Tots dos estaran connectats en tot moment amb els cirurgians en el quiròfan, transmetent i resolent els dubtes dels assistents, tant presencials com en línia.

 

La formació i pràctica en directe es durà a terme en dos quiròfans del centre hospitalari de Sagunt. En el primer quiròfan, el doctor Javier Osorio, especialista de l'Hospital Clínic de Barcelona, dirigirà i supervisarà la intervenció de SADI-S primari, amb el suport del doctor Rodolfo Rodríguez, un dels responsables de la Unitat de Nutrició i Cirurgia Metabòlica i de l'Obesitat de l'Hospital de Sagunt.

 

Simultàniament, en el quiròfan 2, el doctor Amador García, especialista de l'Hospital Universitari de Donostia i actual president de la Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat, realitzarà un encreuament duodenal laparoscòpic com a cirurgia revisional comptant amb l'ajuda del doctor Andrés Frangi, coordinador de la Unitat de Nutrició i Cirurgia Metabòlica i de l'Obesitat de l'Hospital de Sagunt.

 

En la segona part de la jornada quirúrgica, els cirurgians de la unitat bariàtrica de l'Hospital de Sagunt duran a terme procediments de SADI-S primari, sota la supervisió dels experts.

 

Amb esta completa formació, la unitat de Sagunt es compromet a ampliar els seus coneixements per a oferir els millors resultats als seus pacients, reafirmant el treball que els seus especialistes han vingut desenrotllant durant anys i emmarcats en la certificació ISO 9001:2015. A més, s'aposta per la innovació i es demostra que un equip amb alta formació pot brindar un tractament quirúrgic d'alta complexitat amb qualitat i seguretat.

 

SADI-S i Encreuament Duodenal

 

La Single Anastomosi Duodé-Ileal bypass with Sleevegastrectomy, més coneguda per les seues sigles com a tècnica SADI-S, és una variant simplificada de l'encreuament duodenal, que implica una sola anastomosi (connexió) entre el duodé i l'ili, limitant la zona d'absorció de nutrients a uns 300 centímetres.

 

Este procediment, indicat en pacients amb una obesitat extrema, té millors resultats a mitjà i llarg termini respecte al bypass i permet uns avantatges respecte a l'encreuament duodenal, ja que a part de reduir el temps quirúrgic en la intervenció, minora les possibilitats de fugida i evita l'obertura del mesenteri i les probabilitats que es desenrotllen hèrnies internes després d'ella.

 

Esta cirurgia va ser realitzada per primera vegada amb gran èxit a l'Hospital de Sagunt el mes de maig passat, sent duta a terme pels responsables de la unitat de Cirurgia Bariàtrica, el doctor Andrés Frangi y el doctor Rodolfo Rodríguez tutoritzats pel doctor Javier Osorio, de l'Hospital Clínic de Barcelona i expert en la tècnica, suposant així un gran avanç per a este hospital.

 

La formació especialitzada en esta tècnica és essencial per a oferir alternatives segures i eficaces als pacients amb obesitat mòrbida severa. El principal objectiu de la unitat de Cirurgia Bariàtrica de l'Hospital de Sagunt és complir amb els estàndards de qualitat de la Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat.

 

Experiència i certificació

 

La Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l'hospital saguntí ha evolucionat notablement en termes d'infraestructures i personal especialitzat des de la seua creació en 2017, amb grans avanços en l'especialitat com la introducció de la cirurgia laparoscòpica en 3D i amb la renovació des de fa 3 anys de la certificació ISO 9001:2015 per a garantir la qualitat dels seus processos de gestió.

 

Amb més de 600 pacients atesos i 320 operacions realitzades, la unitat ha tingut un impacte significatiu en la reducció de la prevalença de l'obesitat i malalties relacionades en l'àrea.

 

La unitat de Cirurgia Bariàtrica de l'Hospital de Sagunt va marcar una fita per al Departament de Salut de Sagunt quan va realitzar la primera intervenció amb la tècnica SADI-S el mes de maig passat. Es tracta d'un procediment complex amb potencial per a millorar significativament el tractament de pacients amb obesitat severa.

Compartir

Galeria d'imatges